ДИЗАЙН НА УРОКА С ФОКУС ВЪРХУ РАЗБИРАНЕТО

Издание: Списание „Педагогически форум“ към ДИПКУ – Стара Загора
DOI: 10.15547/PF.2015.062

РЕЗЮМЕ

Внимателното планиране на урока е от съществено значение, за да се ръководи обучението на учениците. Когато се избере една урочна единица, то би било добре да се планира по начин, който да фокусира разбирането на учебното съдържание, защото то е от  съществено значение в производителността и  трансфера на знания, задача, която е трудно приложима в рамките на един единствен урок.

Ключови думи: разбиране, урок, планиране, иновация

ВЪВЕДЕНИЕ

Преподаването на чужд език е много сложен и труден процес, който изисква от учителя да вложи всичките си усилия в него, за да се постигнат добри резултати, които да удовлетворяват, както него, така и учениците. Езикът трябва по-скоро да се усвоява отколкото да се учи. Обучаващите  трябва да моделират такава среда на обучение, която да се доближава максимално до естествената среда на общуване.

Отражението на учителя в училище разкрива добре позната истина – учениците не винаги имат дълбоко разбиране на това, което се преподава въпреки факта, че демонстрират добър успех. Често, преподаването е фокусирано предимно върху изтегляне на информация от учебници или презентации. Все по-рядко учениците демонстрират по-дълбоко разбиране на учебния материал. Те не са в състояние да дават задоволителни отговори, когато дизайнът на урока не им предоставя ясни цели, които да съпътстват работата им.

За да бъде по-качествено обучението в класната стая, учителите трябва да си зададат следните въпроси: Какво трябва учениците да разберат, в резултат на дейността? Какво ще бъде доказателството, че учащите са на път да постигнат желаните резултати? Как да бъдат подбрани всички дейности и ресурси, за да се гарантира обучение,което  ще постигне желаните резултати?

В процеса на обучение и в стремежа учениците добре да вникнат в учебното съдържание, учителите се превръщат в треньори, които подпомагат процеса на учене, а не предават своето разбиране на учебното съдържание „наготово“.

 

Цялата статия можете да прочетете на в официалния сайт на изданието:

http://www.dipku-sz.net/izdanie/307/dizayn-na-uroka-s-fokus-vrhu-razbiraneto

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s