Bulgarian National English Spelling Bee

Какво е „Spelling Вее”?

Източник: http://spellingbee-bg.com/

Spelling вее е състезание, при което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Ако състезателят спелува думата правилно, той продължаво състезанието и преминава в следва шия кръг, за да се състезава с другите участници. Ако спелуването е неправилно, състезателят отпада. Spelling вее е състезание с елиминиране, тъй като последният останал състезател се обявява за победител.

Защо наричаме състезанието по спелуване (произнасяне буква по буква) Spelling Вее?

Съществуват няколко теории зашо думата “bee” се свързва със състезанието по спелуване. Думата за “пчела” на английски е “bee”. Мнозина считат, че начинът, по който хората общуват един с друг, прилича на начина на взаимодействие между пчелите. Напоследък, обаче, учените отхвърлят тази теория и приемат, че думата „bee” произлиза от старата английска дума “bene”, която означава “молитва” или “услуга”, и е свързана с по-известната дума “boon” със значение “благодат”. Други предполагат, че думата “bee” е съкратена форма на английската дума “been”, която означава “доброволна помощ, оказана от съседи, при изпълнение на дадена задача”. Очевидно няма едно мнение по отношение на произхода на думата “bее” във фразата “spelling bее“, но пчелата традиционно остава емблема на състезанието.

В Съединените щати състезанието се провежда ежегодно от организацията Scripps и затова е известно като Scripps National Spelling Вее. Първото състезание Scripps National Spelling Bee е било проведено през 1925 г. само с девет участници. Оттогава броят на участниците се е увеличил многократно до 11 милиона американски ученици. За популярността на състезанието свидетелства фактът, че са издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали. През 2014 г. за първи път в историята на състезанието двама ученици станаха шампиони! Това са 14-годишният Шрирам Хатуор от Пайнтид Поуст, Ню Йорк и 13-годишният Ансун Суджо от Форт Ъорт, Тексас.

Много други страни, като Великобритания, Канада, Армения, някои държави в Азия, също провеждат местни състезания по спелуване. Scripps работят по организирането на международно Spelling Вее състезание за победителите от различните страни.

Spelling Bee в България

Национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee се провежда всяка пролетта  вече седем поредни години, през които съм координатор за училището. Толкова са и участията ми с мои ученици. Последните три години училището ни е избрано да бъде домакин на регионалния шампионат, който координирам.

Тазгодишното състезание  привлече  повече от 6500 ученици от 264 училища в България и премина под надслов BEE good to others (Бъди добър с другите)!

Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява. Учителите получават допълнителни материали и идеи за разнообразяване на преподаването на английска лексика и граматика в средния курс на обучение.

Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до 7 клас от всички общински, държавни и частни общообразователни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите се организира едноседмичен летен езиков лагер с американски доброволци. По време на Националния финал за участниците се организира посещение в Посолството на САЩ в гр. София, където имат възможността да се запознаят с консули от различни департаменти, както и с Посланика на САЩ и неговите заместници.

Първото състезание Spelling Bee е проведено в България през 2011 по идея на две доброволки от Корпус на мира в България – Фелиша Бивънс и Ерин Рели. В първото състезание участват само училища, в които преподават доброволци от Корпус на мира, а през следващата се включват повече участници.

А това са Spelling Bee участниците ми  през годините:

2011   Данаил Ангелов Ангелов – 5 клас, училищен шампион, класиране в регионален шампионат

2012 Данаил Ангелов Ангелов -6 клас, училищен шампион и регионален шампион, класиране в национален шампионат

2013 – Юра Евтимова Максимова – 5 клас, училищен шампион, класиране в регионален шампионат

  • Данаил Ангелов Ангелов – 7 клас, 2-ро в училищен кръг, класиране в регионален шампионат, регионален шампион, национален финалист

2014 – Николай Иванов Иванов – 6 клас, училищен шампион, класиране в  регионален шампионат,

2015 – Златина Иванова Стоянова – 7 клас, училищен шампион, класиране в регионален шампионат

2016 – Николай Иванов Иванов – 7 клас, училищен и регионален шампион, национален финалист

2017 – Алекс Карабаджаков – 7 клас, 2-ро място в училищен кръг, класиране в регионален шампионат

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s