Моята философия

Животът непрекъснато ни поставя пред избор и един от определящите в дългосрочен план е изборът на професия. Избрах тази професия, защото вярвам, че децата са тези, които ще сбъднат моите неосъществили се проекти за живота. Те са смисълът на учителския труд и неговото продължение не е само преподаване и оценяване, а отдаденост и отговорност за личностното развитие на подрастващите.

Трудно е да се противодейства на процеси, чийто развитие е непредсказуемо само с упорство и вяра. Още по-трудно е да подготвяш утрешния живот в несигурността на днешния. Затова се вглеждаме с такава надежда в подрастващите, защото те материализират нашия скромен и всеотдаен труд, нашите очаквания за успех.

Една от най-важните отговорности на учителя е да осигури на учениците всякакви възможности за образование в безопасна среда. Също така, учителя е този, който гарантира, че подрастващите ще придобият знания и умения, чрез които ще се развият като личности и ще ги превърне в ефективни и отговорни граждани на света. Учителя демонстрира най-високите стандарти на професионално поведение, упражнява професионална преценка и действа по учтив и чувствителен начин, когато общува с ученици, родители или настойници, персонал и общество; което чрез личностния пример рефлектира върху развитието на ценностната и нравствената култура на учениците.

Да бъдеш учител не е просто професия. Това е призвание. С отдаденост и отговорност учителят е духовен наставник, който вгражда част от себе си в ученика и така остава завинаги свързан с него. Доказателство за верността на думите ми е неизтощимия  човешки порив – жаждата за знания и усъвършенстване. Този порив кове съдбата ни, а съдбата не е въпрос на късмет. Тя не е нещо, за което трябва да се чака, а е нещо, което трябва да се постигне.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s